Ako chutne pripraviť sóju?

Autor: Martina Žifčáková | 10.6.2011 o 10:41 | (upravené 10.6.2011 o 16:16) Karma článku: 8,49 | Prečítané:  4452x

Som vegetariánka. Presnejšie lakto - ovo vegetariánka. To znamená, že konzumujem mliečne produkty aj vajcia. V mojom okolí mnoho ľudí v podstate nechápe, ako je možné, že nejem mäso. Jednoducho. Sója je úžasná rastlina. Pochádza z Číny, kde sa pestovala už v 11. storočí pred Kristom. To, že má nesporné pozitívne účinky na naše zdravie, ale nie je dostatočný dôvod na jej konzumáciu. Veľa ľuďom nechutí, čo je škoda, pretože pri správnej príprave, je chutná. Výborná. Jej pripravovanie zvládne aj začiatočnícky kuchár. Ďalšie veľké pozitívum sóje je jej cenová dostupnosť. Či už vo forme bôbov, alebo vo forme kociek, plátkov, granulátu, nátierok, sójovej omáčky atď. Stačí tak málo a chutné jedlo je na svete, preto si uvedieme ako sóju správne pripravovať.

Základná príprava:

1 balenie sójového granulátu/sójových kociek/plátkov (dostať bežne v hypermarketoch,supermarketoch,maloobchodoch,bio obchodoch), namočíme do vriacej ochutenej vody (soľ/sójová omáčka) a povaríme 5 - 10 minút. Uvarenú sóju scedíme a prebytočnú vodu vytlačíme.

Takto uvarenú sóju je možné použiť na nespočetné množstvo jedál.

Môj obľúbený a na mnohých kamarátoch odskúšaný recept je nasledovný:

Uvarenú sóju (najradšej používam kocky) naložíme do marinády.

Marinádu si pripravíme z vody, sójovej omáčky, cukru, čierneho mletého korenia, soli, na jemno roztlačeného cesnaku a nastrúhaného zázvoru. Ingrediencie dávam "od oka", podľa chuti a podľa množstva sóje. Marinády musí byť toľko, aby sme do nej ponorili všetku uvarenú sóju. Keď máme všetko pripravené, necháme odležať v chladničke jeden deň. Sója absorbuje všetku marinádu do seba a tak sa dá pripraviť na panvici. Na olivovom oleji ju pražíme, kým sa na nej nevytvorí chrumkavá kôrka.

Podávame so zeleninovým šalátom a ryžou, resp. k tomu, čo komu chutí .)

 

Dobrú chuť

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Za hladomorom nie je len príroda, ale najmä ľudia

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor. Okrem Juhosudáncov môže byť v ohrození až dvadsať miliónov ľudí.

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.


Už ste čítali?